Mielnik

: Poniedziałek 10 Grudnia 2018

Gminna Biblioteka Publiczna w Mielniku

| ul. Zaszkolna 1 | 17-307 Mielnik | tel/fax (0-85) 65 77 015 | email:biblioteka(_at_)mielnik.com.pl
Biuletyn Informacji Publicznej

Chopin nad Bugiem
wideo
Godziny otwarcia
  • poniedziałek 7:30 - 15:30
  • wtorek 7:30 - 18:00
  • środa 7:30 - 18:00
  • czwartek 7:30 - 18:00
  • piątek 7:30 - 18:00
  • sobota 8:00 - 16:00

Klauzula informacyjna RODO

W związku z zapisami art. 13 oraz art. 14 ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE. z 2016 r., L 119, poz. 1) informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest:
Gminna Biblioteka Publiczna w Mielniku
ul. Zaszkolna 1, 17-307 Mielnik, tel. 85 657 70 15
Informujemy że na mocy art. 37 ust. 1 lit. a) RODO Administrator powołał Inspektora Ochrony Danych (IOD), który w jego imieniu nadzoruje sferę przetwarzania danych osobowych. Z IOD można kontaktować się pod adresem mail: iod-sk@tbdsiedlce.pl
Do zakresu działania Gminnej Biblioteki Publicznej w Mielniku należy wykonywanie zadań publicznych, niezastrzeżonych ustawami na rzecz nadrzędnych organów samorządowych oraz organów administracji rządowej. Gminna Biblioteka Publiczna w Mielniku gromadzi Państwa dane w celu realizacji zadań wynikających z przepisów prawa, w szczególności z ustawy z dnia 25 października 1991 r. o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej (t. j. Dz. U. z 2017 r. poz. 862, z 2018 r. poz. 152), Ustawy z dnia 27 czerwca 1997 r. o bibliotekach (t. j. Dz. U. z 2018 r. poz. 574) oraz Statutu Gminnej Biblioteki Publicznej w Mielniku. Podstawa prawna przetwarzania Państwa danych wynika z szeregu ustaw kompetencyjnych (merytorycznych) oraz obowiązków i zadań zleconych przez instytucje nadrzędne wobec Gminnej Biblioteki Publicznej w Mielniku, a także na podstawie zgód wyrażonych przez osoby których dane są przetwarzane.
Administrator przetwarza Państwa dane osobowe w ściśle określonym, minimalnym zakresie niezbędnym do osiągnięcia celu, o którym mowa powyżej.
W szczególnych sytuacjach Administrator może przekazać/powierzyć Państwa dane innym podmiotom. Podstawą przekazania/powierzenia danych są przepisy prawa (np. inne podmioty związane z działalnością kulturalną, obsługą sfery socjalnej – m.in. ZUS, PFRON, GOPS/MOPS, jednostki gminne, wymiar sprawiedliwości, administracja skarbowa, instytucje związane z obsługą szeroko pojętych funduszy unijnych,) lub właściwie skonstruowane, zapewniające bezpieczeństwo danym osobowym, umowy powierzenia danych do przetwarzania (np. z podmiotami sektora teleinformatycznego i telekomunikacyjnego, przetwarzania danych) świadczących usługi na rzecz Administratora. Dane osobowe przetwarzane przez Gminną Bibliotekę Publiczną w Mielniku przechowywane będą przez okres niezbędny do realizacji celu dla jakiego zostały zebrane oraz zgodnie z terminami archiwizacji określonymi przez ustawę z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach (Dz.U. z 2018 r., poz. 217) oraz Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych. Każda osoba, z wyjątkami zastrzeżonymi przepisami prawa, ma możliwość:
  • dostępu do danych osobowych jej dotyczących,
  • żądania ich sprostowania,
  • usunięcia lub ograniczenia przetwarzania,
  • wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania.
Z powyższych uprawnień można skorzystać w siedzibie Administratora, pisząc na adres Administratora lub drogą elektroniczną kierując korespondencję na adres:
Gminna Biblioteka Publiczna w Mielniku,
ul. Zaszkolna 1, 17-307 Mielnik.
Osoba której dane przetwarzane są na podstawie zgody wyrażonej przez tę osobę ma prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
Przysługuje Państwu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego na niezgodne z RODO przetwarzanie Państwa danych osobowych przez Gminną Bibliotekę Publiczną w Mielniku. Organem właściwym dla ww. skargi jest:
Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych
ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa
W zależności od czynności przetwarzania, której poddawane są Państwa dane osobowe u Administratora Danych, podanie danych osobowych jest wymogiem ustawowym lub umownym.
O szczegółach podstawy gromadzenia danych osobowych i ewentualnym obowiązku lub dobrowolności ich podania oraz potencjalnych konsekwencjach niepodania danych, informowani Państwo będziecie przez merytoryczną komórkę Administratora Danych prowadzącą przetwarzanie.

Dane kontaktowe Inspektora Ochronych Danych
Stefan Książek
e-mail: iod-sk@tbdsiedlce.pl

Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
Biblioteka Narodowa
Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa
Zrealizowano ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa.


Instytut Książki
Zakup komputerów dofinansowano ze środków Instytutu Książki w ramach dofinansowania zadania "Kraszewski. Komputery dla Bibliotek"
Biblioteka bierze udział:

Cyfrowy Urząd

Cyfrowy Urząd

O finansach w bibliotece

O finansach w bibliotece

kurs językowy

Programie Rozwoju Bibliotek

Angielski Funenglish

Angielski 123

Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich

Elektroniczna Biblioteka

Dyskusyjne Kluby Książki

Lubimy czytać

Remont biblioteki
Remont biblioteki


Czytamy w podróży

Kultura na widoku

Tablety w bibliotece

Nowości dla dzieci

więcej nowości
Nowości dla dorosłych

więcej nowości

 
Projekt i wykonanie: Patryk Radzicki
darmowe programy komis ślubny